Passa al contingut principal

REFLEXIÓ PARTIDA DE PILOTA VALENCIANA (ESCALA I CORDA)


Abans de començar , he de dir que degut a les situacions meteorològiques no vaig poder assistir a la sessió pràctica de pilota realitzada al trinquet de la UPV. M’hauria agradat molt poder assistir i viure les sensacions des de la pròpia experiència i per a substituir-la i encara que no siga el mateix, vaig a comentar y reflexionar sobre una partida d’escala i corda, en concret, una partida de la desena jornada de la lliga Bankia 2020 disputada el 04/07/2020 al trinquet de Pelayo de València entre els equips de Puchol II, Tomàs II i Guillermo (roig) contra Genovès II, Santi i Bueno (blau).

He triat aquesta partida ja que s’ha jugada durant època de pandèmia i d’aquesta manera puc veure que ha canviat comparant-la amb altres d'anys passats. Una vegada ficada la partida, m’ha vingut a la ment assimilar la pilota amb el pàdel, tant a nivell de joc com a nivell a popularitat. Dic açò perquè hui en dia estic anant a jugar a pàdel totes les setmanes i és cert que encara sent un esport en auge continu, no acaba d’arrelar amb els medis de comunicació més forts com és la televisió, algo que hem dóna prou de ràbia ja que m’agradaria poder veure al igual que altres esports el pàdel o també partides de les diferents modalitats de Pilota Valenciana.

He trobat el símil amb el pàdel ja que la pilota pot rebotar en les parets i has de llegir on va la pilota per a posteriorment colpejar-la i tornar-la al camp contrari, a més, pots colpejar-la al aire sense que bote al terra al igual que al pàdel però amb la pala.

Per altra banda, he de dir que sense haver viscut les l’experiència de jugar i comprovar com és un triquet per dins, em puc fer la idea de que un triquet és molt més gran del que pensem i que la sensació que ens dóna quan veiem una partida.

                        

Si be comparem la partida amb altres anteriors, el primer que ens crida l’atenció és l’absència de públic i per tant de travesses, sent sempre un pilar fonamental d’aquest esport. Encara que jugar amb públic és millor, podem veure altre tipus de partida, ja que la pilota és més ràpida en tot moment com han anant dient els comentadors i a més els jugadors poden anar buscant més els espais buits que amb públic podrien ser pilotes que acaben sent parades. Amb l’arribada de la COVID-19, aquest esport com tants altres, s’ha vist afectat per les mesures de restricció.

- Absència de públic que és el mateix que dir falta d’ingressos.

- Parada temporal de les partides que és el mateix que propiciar la pèrdua del nostre esport.

Aquest segon punt és molt important, ja que si durant aquest últims anys i hui en dia segueix sent un esport en decadència per diferents factors com son els esports de masses i la falta de promoció per els medis, el confinament i la pandèmia en general han provocat encara més que deixem de donar-li importància a aquest esport i en canvi, substituir-lo per altres que si que han sigut retransmesos per la TV. Sempre son perjudicats els mateixos jocs i les mateixes persones en conseqüència.

Altre factor que m’han cridat l’atenció de la partida ha sigut que hi hagen persones en mig del camp com son els càmeres. Pense que és un poc arriscat (encara que van en cascos de protecció) ja que en qualsevol moment poden endur-se una pilotà. Son característiques que fan únic aquest esport i pel que tenim que promocionar-lo i defendre’l.

                                              

M’agradaria i espere que en un futur, la pilota siga reconegut com un esport “de masses” per dir-ho d’alguna forma i poder veure per la televisió anuncis i partides de pilota sense cap problema, sent un esport tant important com ho és el futbol, i no parlar d’ací 50 anys de la desaparició del nostre esport.

ENLLAÇ PARTIDA: https://www.youtube.com/watch?v=z0UXdoWno8s



Comentaris

  1. La reflexió que ha realitzat Claudio a aquesta entrada m'ha agradat molt, perquè no tan sols s'ha centrat en parlar de la partida d'Escala i Corda, sinó que ha realitzat un símil amb un dels esports que practica, com el padel, i personalment estic d'acord amb ell, i el símil realitzat té molt de sentit i mai m'havia parat a pensar-ho. A més, també ha vullgut profunditzar en les restriccions i limitacions que ha causat la Covid-19, que és important saber ja que és un aspecte present en el nostre dia a dia. Finalment remarcar que els recursos tecnològics adjuntats també completen la informació.
    Li pose un 9.

    ResponElimina
  2. L’anàlisi elaborat per Claudio després de visualitzar la partida de pilota m’ha semblat molt interessant, destacant especialment la similitud que ha observat entre la pilota valenciana i el pàdel, dos esports que, com molt bé ha reflectit el nostre company, presenten una gran quantitat de similituds.
    Així mateix, el fet de comparar una partida de pilota valenciana actual, tenint en compte la situació sanitària que vivim, amb les partides que es jugaven abans de l’aparició d’aquesta pandèmia, pense que resulta molt enriquidor, ja que mostra el conjunt de restriccions i mesures higièniques que s’han implementat i com aquestes han impactat, inevitablement, en el seu desenvolupament.
    És una llàstima no haver gaudit de la pràctica de pilota valenciana al trinquet de la UPV, tanmateix, considere que has redactat un comentari molt acurat i complet de la partida que has visualitzat, adjuntant també imatges i l’enllaç a la mateixa partida. Sempre estaràs a temps d’anar a algun trinquet per a jugar a pilota, experiència que, personalment, et recomane. La teua nota és un 10!

    ResponElimina
  3. La veritat, és interessant el plantejament que realitzes. Crec que no m'havia aparat a pensar com la COVID podia afectar a un esport com la pilota. Açò d'entrada ja denota que, com bé dius, tristament es troba en decadència o en l'oblit de molts de nosaltres.

    Responent a allò que planteges sobre el trinquet de la UPV, en efecte, com bé penses, en persona és ¡simplement imponent!

    També cal destacar el símil amb el pàdel, la veritat mai m'havia plantejat eixa qüestió, però ara que ho comentes, és cert que tenen moltes similituds.

    Complementant un poc allò que comentes, a les nostres mans com a futurs docents es troba la clau per donar a conèixer aquest esport i fer per despertar l'interés del nostre alumnat per jugar-lo. Nosaltres som qui hem de donar-li el valor que mereix a través de l'educació. Entre altres coses, perquè representa uns valors que no deurien perdre's.

    Per últim, que hages deixat l'enllaç d'aquesta partida així com imatges d'aquesta, dona una major facilitat per entendre allò que redactes. Crec que et mereixes un 10!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ara pots traduir les entrades!