Passa al contingut principal

Pilota Valenciana

QUÈ ÉS LA PILOTA VALENCIANA?

És un conjunt de modalitats jugades amb la mà i practicades en el territori històric valencià. La partida més important de la setmana era jugada el dissabte de vesprada o els diumenges.

Aquest esport té el seu origen a l’Antiga Grècia (S.V abans de Crist) i va ser introduït a Europa per l’Imperi Romà, que el va expandir a altres regions actuals com França, Bèlgica, Holanda o Itàlia. En la regió de França va arrelar molt, i es pot comprovar ja que s’han trobat a Paris (S.XIII) més de 13 artesans piloters que no paraven de fer pilotes. A França podem destacar el cridat “Jeu de Paume” (Joc de Palma) on existien dues variants:
  • La variant curta i tancada. Es jugava en el tripot, que és una espècie de trinquet però més xicotet.  Aquesta variant anava destinada a la classe noble, a les famílies adinerades.
  • La variant llarga i oberta. Es jugava al carrer i per tant, anava destinat a la classe més empobrida.
Per altra banda, tant en Grècia com a Roma, s’han pogut trobar certs jocs populars que mantenen certa relació amb la pilota.

JOCS POPULARS

Grècia

Roma

Urania

Follis

Aporaxis

Trigonalis

Episkiros

Paganica

Feninde

Harpastum

  • Dins de Grècia podem destacar “Feninde”, ja que és molt paregut a les Llargues valencianes.
  • Dins de Roma podem destacar “Harpastum”, per el seu semblant al raspall actual valencià.
La pilota va fer-se popular gràcies a la figura de Francisco Cabanes el Genovés amb la modalitat del raspall, que poc a poc va anar abandonant i substituir per l’escala i corda, on va aconseguir multitud d’èxits.

La pilota valenciana va ser l'esport més jugat i famós del territori entre els segles XV i XX, on a principis de l'últim mencionat, van aparèixer certs obstacles que van fer d'ell un joc pràcticament oblidat al territori.

  • Crisis als carrers produïda per la modernitat els nous invents com els cotxes.
  • El naixement del futbol.
  • Els mitjans de comunicació inclinen el seu pes cap al futbol.
  • La dictadura franquista, ja que prohibia parlar en valencià i per tant, la pilota valenciana.
La prohibició més famosa va ser la de l'any 1391, el 14 de juny degut a que s'entenia la pilota com un esport que provocava molèsties als carrers, generava conflictes i blasfèmies.

Però tot no anava a ser injut, aquesta prohibició va donar lloc a la creació desl trinquets que hui en dia coneixem (S.XV el primer trinquet).

Anys després, entre 1970-1980, podem dir que el nostre esport va patir una recuperació per diversos factor.
  • La creació de la federació.
  • EFEMM
  • L'impuls de l'Educació Física com a transmissora.
  • La dona, fent possible la seua estància als trinquets i convertint-se en jugadores.

La pilota valenciana és un esport tradicional de la Comunitat Valenciana, variant del joc de pilota, que es practica en diferents modalitats, on s'enfronten un equip contra altre (normalment de 2vs2) colpejant una pilota amb la mà, normalment protegida amb un guant. El nom de Pilota Valenciana, es utilitzat per a diferenciar-ho de la pilota basca entre altres que també es juga en un frontó o mur.

Imagen.Trinquet d'Aldaia

 

He pogut trobar al meu poble veí (Alaquas), un pilotari que va debutar com a professional al Trinquet de Pelayo (València) en la modalitat d'escala i corda. Aquest jugador rep el nom d'Adrián Celda García, més conegut com Adrián II.

 






Comentaris

  1. A aquesta entrada trobem un breu recorregut de la pilota valenciana des dels seus avantpassats, que ens aporta molta informació interessant sobre la història d'aquest joc. M'ha agradat l'estructura amb la qual Claudio ha plantejat l'entrada, ja que ha començat parlant dels seus orígens i poc a poc ens ha anat contant les diferents variants jugades i els problemes que van anar sorgint. A més a més, ha trobat un pilotari professional prop de la seua zona, que de segur que és molt conegut.
    Li pose un 9.

    ResponElimina
  2. En aquesta entrada, Claudio ens ofereix una gran quantitat d’informació necessària per a conéixer el joc més característic del nostre territori: la pilota valenciana.
    Tal com vam treballar en classe amb Dani, trobem una explicació detallada dels orígens d’aquest esport, les seues variants, la seua presència en Grècia i Roma, els obstacles als quals va fer front i les causes que li van retornar la seua popularitat. Així mateix, ha mencionat la figura de “El Genovés”, un dels jugadors més destacats d’aquest esport, qui va contribuir notablement a l’expansió i el reconeixement de la pilota valenciana.
    Malgrat haver fet referència al final a un jugador de pilota important a Alaquàs, haguera resultat curiós descobrir l’evolució i la influència d’aquest joc tradicional al teu poble veí o compartir un poc més sobre la trajectòria i les experiències del pilotari Adrián Celda García.
    Tanmateix, la redacció està molt ben organitzada i és de gran interés, tens un 8!

    ResponElimina
  3. Es tracta d'una entrada molt interessant si no coneixes els orígens del nostre esport. Més d'una persona es sorprendria al veure que es tracta d'un esport tan antic!

    Aquesta entrada a més reflexa la importància de no deixar de lluitar per aquells elements que ens defineixen com a poble, sent la pilota un dels més significatius. Deixar-la morir seria com deixar morir una part de nosaltres. Per sort, a dia d'avui ja no es troba sotmesa a aquest tipus de lleis.

    Tal volta, trobe a faltar parlar un poquet més de, ja que ho anomenes, el paper de la dona a dia d'avui en el món de la pilota valenciana. També, com bé ha remarcat Estela, hagués estat molt bé parlar de com s'ha viscut o és viu al teu poble la pilota valenciana. Per aquestes xicotetes cosetes, te puntue amb un 8,5.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ara pots traduir les entrades!